top of page
Suche
  • AutorenbildAvinissima Wine Consulting

GRAND AUSTRIAN TASTING 2021: „Традицията се развива, нивото се покачва!“

След пандемичната 2020-та, тази година ни поставя на ново ниво, не само по отношение на самосъзнанието, но и по отношение на вкусовете ни. Научихме се да ценим живота, природата и хубавото вино. Въпреки икономическите, политическите, социалните и психологическите предизвикателства, ние продължаваме да представяме и да се наслаждаваме на истинското в живота.

За пореден път, вече традиционно ще се съберем, за да дегустираме австрийски вина. Новостите, след септемврийското издание през 2020, са броя вината: повече от всякога до сега, коренно нови вносители и със сигурност мястото и концепцията. Пробвахме го миналата година, но времето не беше с нас. Тази обаче ще завладеем парка и с пикник настроение ще се отдадем на австрийски хедонизъм.Мястото, Скарабар-Заимов (ул. Димитър Греков 2) в София, ще се отвори за нас на 11.06.2021, петък от 13 до 20ч, заедно с всички негови прилежащи тревни площи, подходящи за пикник. Погрижили сме се за физическа дистанция за гости и изложители, така че да можем да Ви посрещнем за 13-ти пореден път и да Ви покажем австрийски вина от световно качество. В допълнение на изложението, тази година ще можем да Ви предложим отново и екстра удоволствие от най-високо ниво: майсторски клас на ексклузивни вина от изчерпани реколти от архива на Австрийския винен маркетинг, който ще се проведе на 14.06.2021, понеделник, в Grape Central.В последните години Австрия прави фурор с качествените си вина от уникални местни сортове. Нека си припомним на какво се дължи това, освен на талантливите винопроизводители:


Специфичен климат

Географски Австрия се намира точно по средата, където се срещат атлантическият и континенталният климат. Този сблъсък на противоположности е уникален за стила на вината: свежи, ароматни, но концентрирани. Няма друго място в света, където свежите вина са толкова многопластови и комплексни, както в Австрия.


© ÖWM / Lois Lammerhuber


Уникални сортове и любов към природата

Австрия е съкровищница за локални сортове, които не само се водят като такива в ампелографските книги, а от тях се произвеждат вина със световно качество и слава. Грюнер велтлинер несъмнено е ултимативното лице на австрийското вино, не само като количество произведено вино (повече от 30 процента от насажденията в страната са с този параден сорт), но и като качество: плътен, пикантен, свеж и с огромен потенциал за отлежаване.

Освен това Австрия изненадва и с други сортове, които са почти изчезващи: Цирфандлер, Ротгипфлер, Червен Велтлинер, Нойбургер, Санкт Лаурент, Вилдбахер. И колкото и екзотично да звучат, това са сериозни вина с характер и елегантност. Вина, които ще съхранят дълго успешната репутация на австрийското вино.© ÖWM / Peter Kramar

БИО: 75% от австрийските изби работят на принципа на минимална интервенция на лозето, а сертифицираните като био изби са 147. Австрия е една от страните със значителен опит и добри резултати при прилагането на биодинамиката.


Неоспоримо съотношение цена-качество

В Австрия доминиращите винопроизводители са малки семейни ферми, които имат средно само около 1 хектар собствени лозя. Традицията и любовта към гроздето правят от вината занаятчийски продукти, далеч от парадоксите на масовата продукция. Преди няколко години Австрия престава да произвежда вина от базовия качествен сегмент, а доброто качество се позиционира от 3 до 5 евро от избата. Топ-качеството на Австрия се предлага в диапазона 10 - 20 евро и произведените в него вина са на светлинни години като качество, сравнени с останалите предлагани световни марки.

По мнение на интернационални експерти грюнер велтлинер в световен мащаб е едно от най-добрите вино в сегмента „fine-wines“ по отношение цена-качество.


Универсален партньор на всички храни

Повечето австрийски вина имат компактни тела и обусловена от специфичния климат свежест, което ги прави желани партньори за редица хранителни стилове и начини на приготвяне на храна. Отиват си добре както с централно-европейската кухня, така и със средиземноморската, азиатската и ориенталската.© ÖWM / Blickwerk Fotografie


Във всичко това ще може да се убедите със собствените си сетива на 11.06.2020, петък, в градината на Скарабар-Заимов (ул. Димитър Греков 2) в София, от 13.00 до 20.00 ч. Ще имате възможност да закупите вина на място от изложението.

106 Ansichten0 Kommentare

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen
bottom of page