Suche
  • Irina / Yana

ЖЕНИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ВИНО III: ДОНИ (Apollowine)

Aktualisiert: Sept 29

Донка Костурска-Николова e съсобственик на Apollowine.com - първият модерен онлайн магазин за вино в България. Родена е във винен регион (Благоевград, Долината на Струма) и във фамилия, която винаги е била свързана със земята на този слънчев и плодороден край. Завършва математическа гимназия, УНСС и СУ (като магистър по маркетинг). С Димитър Николов, нейния спътник в живота и бизнеса, са заедно от 15 г., през които живеят в различни държави. Най-напред в САЩ, където се ражда дъщеря им Калина. После в България (тук се ражда Никола) и в Москва, където се появява третото им дете: Apollowine.com. Завършва дистанционно WSET Level 3 в Лондон. „Формулата ми за идеален живот е: 50 % семейство + 30 % вино + 10 % спорт (всеки ден) + 10% други хобита = 100% щастие“, твърди Донка.

Какво е виното за теб?

Виното винаги е било част от моето съществуване като се има предвид, че съм от винен регион (Долината на Струма), от семейство с лозе, което включваше както отглеждане, така и правене, най-вече селектиране, маркетиране и продаване. Виното е една постоянно отворена книга, едно ново приключение до непозната дестинация, една желана и търсена среща с нещо ново и различно, което разказва история.

Защо точно вино, а не кафе, уиски или джин например?

Защото виното успя да отговори на моя емоционален и приключенски характер. И въпреки това, преди него, след университета започнах рабата във водеща компания за кафе и шоколади, така че имало ги е и тях на моя житейски път и те бяха в самото начало помагайки ми да усетя и сладката и горчивата страна, и винаги ще си останат в моето сърце, а виното ме настигна по пътя в един по-зрял момент, когато открих и истинската любов.

Мислиш ли, че в България има двоен стандарт по отношение на заплащането и възможностите за реализация на жените?

Като управляваща малка семейна компания и много кратък период от време в корпоративна среда преди повече от 10 години, смятам, че жената все по-често успява да намери своето достойно място сред доминиращия мъжки управленски свят. Аз лично се чувствам прекрасно в мъжки екип, и смятам, че ако някой ден се обърне пропорцията жени-мъже в управлението на компании, в полза ба жените, успехите ще са още по-големи. Не мога да твърдя, че има двоен стандарт, защото познавам много успели български жени, но определено „мачовизмът“ още съществува по-нашите ширини и често това да се наеме женаособено на ръководна позиция не се смята за успешен ход. А когато се появи такъв лидер, мъжете често нямат смелост (о, да) да вземат това решение.

А специално във винения бранш?

В България за щастие жените в българското вино са пряко и активно ангажирани и това вярвам ще бъде ключово за развитието на индустрията. Не смятам, че има двоен стандарт и въпреки че лозарството и винарството се смятат за мъжки занимания/професии, много истински и стойностни жени са се заели и пишат съвременната история на българското вино. Това ще остави отпечатък във винената ни история и ще ни отличи сред другите световни винопроизводители.

Кой кого откри: ти - виното или то - теб?

По-скоро аз го открих! Докато живеехме в САЩ, на около 25-26 годишна възраст, бременна с дъщеря ни, Димитър ми даваше да опитвам различно вино в хартиена чаша за кафе само по глътка две, докато не се появи един чаровен и елегантен американски Пино Ноар, който ме накара да го „съблека“, т.е. да открия ароматите, вкусовете, характера, който носеше и така някак си продължи. Но главният „виновник“ си остава Димитър.

С какви винени проекти ще бъде изпълнена 2020?

Мисия „Вино онлайн“ и най-вече „Българско вино онлайн“ продължава – замислили сме два проекта, които са свързани със спорта (другата моя страст/хоби) и повишаване винената култура и образование на българите, но се ще разбере скоро! Разбира се продължаваме и разширяване на проекти и присъствие на българското вино в Европа, освен Белгия, Финландия, Холандия и Англия, защото виното е един универсален социален актив, който прави живота ни по-интересен и различен!

Как се роди идеята за Apollowine?

Apollowine.com се роди в Москва! През 2012г в една мразовита пролетна вечер, когато с Димитър търсехме начин да съхраним връзката и отношенията си с българското вино и индустрия, защото той беше тръгнал вече по този път, а аз бях expat-съпруга, грижеща се за децата и семейството, но вътрешно бунтуваща, че не това е моята основна роля в живота, а и никога не съм си се представяла само като домакиня. Името измисли Димитър – трябваше да започва с А – първата буква от всяка азбука и изобразяваща символичен връх, лидерство. Започнахме да ровим за друга символика и открихме една пеперуда Аполо, която обитава цяла България, Балканите и Европа, открихме ще тя има едни червени петна по крилата, които ние оприличихме на винени и така пеперудата Аполо стана наш символ. В Москва през 2012 имаше вече установена онлайн търговия (по онова време 17-20% от целия пазар за вино), а в България бавно се развиваше този канал въобща, а за онлайн винена търговия опитите бяха почти нулеви или необещаващи. Тогава от разстояние и с непрекъсната комуникация с програмисти и дизайнери изградихме от нула, без да използваме платформа, нашия собствен домейн за вино. Първоначалната идея беше да селектираме от най-добрите български вина, след това да разширим портфолиото с вина от Балканите и света. Димитър е нашият винен експерт, който внимателно и прецизно избира виното, а аз се заех с не леката задача да изградя онлайн платформата и нейната маркетингова стратегия, както и социалното онлайн присъствие на Apollowine.com. Чак сега обаче след 8 години все по-често чувам – „А! Ние познаваме Apollowine”, “Аз съм чувала за Apollowine”, “E ние сме ви редовен клиент“.

Има ли българинът интерес към онлайн продажбата на вино? А доверява ли се на вашите препоръки, т.е. смятате ли, че можете да се наречете доверен винен търговец за някои свои клиенти?

След вече почти 8 години на пазара, отговорно и гордо мога да кажа, колкото и нескромно да звучи това (макар и да е в противоречие с моето лично разбиране) Apollowine вече е разпознаваем и доверен източник на добре селектирано вино. Онлайн продажбите на вино в България все още са в зародиша на своето развитие и винаги ще бъдат един от многото канали на пазара, но с все по-голяма добавена стойност. Първите 3 години (2012-2015) бяха периодът, в който трябваше да покажем кои сме ние, да продължим да трупаме знания и опит, които безрезервно да предаваме на нашите клиенти . Те ни се довериха, защото бяха жадни за такава информация и достъп до по-редки вина, и най-вече извън София и пределите на България. Все още голям дял от нашите продажби са за Европа и любопитните винолюбители там. Това ни дава смелост да се развиваме и да им показваме новото лице на българското вино.

След виното, кой е най-купуваният продукт или услуга на вашия сайт?

На първо място е разбира се българското вино, а през последните 3 години се разви и винения абонамент. Една услуга, която дълго мислихме и минахме през различни варианти, докато не намерихме формулата, която прилагаме сега. Трябваше ни време да се утвърдим като винен експерт, за да може клиентите ни да се доверят на нашата селекция и чак след 8 години напълно да разчитат на нас да изберем виното за тях. Вино-абонамента е подобен като логика на този за вестник или списание – всеки месец за определен период от време клиентът получава бутилка или няколко с вино в ценови клас и тип, който той предварително е избрал. Разбира се, използваме индивидуален подход към всеки един клиент, като на базата на комуникация с него изграждаме виненият му профил и така минимизираме изпращането на вино, което няма да се хареса. Виното е субективно и рискът да не се хареса е голям, но когато подходим индивидуално към всеки, някак си успяваме да удовлетворим всяко небце.

Проявява ли публиката у нас интерес към курсове за изграждане на винена култура?

Все повече млади и не ангажирани във винената индустрия хора/консуматори-любители искат да надграждат, да учат и развиват своята винена култура, защото тя е едно истинско съкровище с емоционален и социален характер. Макар и индиректно, благодарение на WSAB – Wine& Spirits Academy Bulgaria, в която преподава Димитър Николов, заедно с още двама свои партньори е първият утвърдил се вече сертифициран филиал на WSET – Wine Spirits Education Trust – световен стандарт за най-високо винено образование. Благодарение на WSAB вече повече от 400 човека в България имат Ниво 1, 2 и 3 и смея да твърдя, че тези хора ще продължат да развиват винена култура у нас. За съжаление не толкова ангажирани с развитието на виненото си образование са хора от бранша, но и това с по-бавни стъпки ще се промени.

Има ли винена култура в България?

Винена култура е един много важен актив, скрито оръжие, което всеки уважаващ себе си консуматор на вино, трябва да има и да обогатява. Все повече са хората, които се интересуват от, четат за, дегустират и пътуват, заради виното и това е страхотно. Консуматорът определено повишава винената си култура, но идва казусът с нивото на винена култура „от другата страна“ – именно обслужващия екип в ресторант, магазин или изба. Много често тези хора приемат това свое занимание за работа, за нещо временно и рядко влагат усилия и средства за повишаване на нивото си. А това може да доведе до ситуация, в която клиентът има повече познания, отколкото обслужващия персонал (в ресторант/хотел/изба). Аз вярвам, че и там ситуацията скоро ще се уравновеси, когато повече млади хора бъдат ангажирани.

Трудно ли е да бъдеш дама във винения бранш? Кои са най-съществените предимства и недостатъци?

За да бъдеш истинска дама във винения бранш освен познания, авторитет, ангажираност и успехи, трябва и време, за да докажеш себе си в този, възприеман за мъжки, бранш. Т.е. трудно е! В България се оказва, че много жени успяват да пишат тази съвременна винена история и това ми дава сили да покажа и моето желание да бъда част от нея. Основното предимство е, че виното е много емоционален продукт, каквито сме и повечето жени, то изисква отдаденост, търпение и страст, а това са типични женски умения. Аз за момента не откривам недостатъци, да, трудно е, но жените сме създадени, за да се справяме с трудностите и това ни прави силни.

Коя е Дони, извън винения контекст?

Дони е един много емоционален (понякога твърде емоционален), активен, постоянно пътуващ и търсещ новото, доброто, различното човек. Обичам семейството си и отдавам много енергия за тях. Обичам да снимам, затова много често можеш да ме видиш с фотоапарат или телефон, изоставаща или откъсваща се, за да уловя момента. Обичам спорта, който е и неизменна ежедневна част от мен и ежедневието ми– започнах с бягане (имам зад гърба си даже и един винен маратон от 42 км в Бордо), а сега много активно се занимавам с Кросфит. Всеки ден, ех, хайде 6 пъти в седмицата съм в залата, където се разтоварвам от напрежението и разнообразната енергия събрана от деня. Тази физическа активност ми дава криле и когато успея да направя нещо ново там (вече мога да се набирам истински, или пък да вдигна 100 кг мъртва тяга, о да!), неизменно се пренася и в работата ми в Apollowine.com. Сега се подготвям дори и за състезание, което тренира не само тялото ми, но и духа и ми помага по-лесно да решавам казуси и да сбъдвам мечти.

Виното запазена територия ли е? За кого? Какво мислиш за представянето на жените на винената сцена в България?

Вече не! Много очевидно е в последните 10 години, че българската жена заема все по-често важна роля във винения бранш: дали като агроном, или винен технолог, обучаващ, сомелиер, управляваща изба, ресторант, магазин или винен клуб/ проект, търговец или маркетолог и това се получи някак си естествено и елегантно, както само ние жените го можем. Жените на българската винена сцена са много и всяка от тях силна, различна, устремена да даде максимума от себе си, въпреки че трябва да доказва себе си пред мъже (все още доминиращи в бранша). И това много ме радва. Трябва да има голяма конкуренция, която да помага в развитието ни като жени и специалисти.

Кой / какво те вдъхновява?

Вдъхновяват ме активните и непрекъснато развиващи се, търсещи хора, тези, които макар трудностите излизат от рамките и правят живота ни сега по-стойностен. Вдъхновява ме и виното, което разкрива своя многообразен и деликатен характер и с всяка реколта е различно, то е като човека, следващ естественото си развитие. Вдъхновява ме и спорта, активността, която ни ангажира и развива не само физически, но и ментално.

Кое е любимото ти вино, което те описва най-добре като личност и на което би се наслаждавала дълги години?

Аз съм любопитен пътешественик и обичам разнообразието. Само едно вино ще ми е трудно да назова, пък то виното също се развива, което го прави различно всеки път. Но ако трябва да бъде откровена Пино Ноар е сортът, в който откривам себе си – емоционално и чувствително, елегантно и деликатно, и все пак с доказан характер – неговата прозрачност, първичност и комплексност, които се разкриват постепенно, а не отведнъж, ме карат да търся още и още в него, и себе си, за да бъда по-добра утре.

С какви винени проекти ще бъде изпълнена 2020?

Както споменах и по-горе винените проекти за 2020 ще са свързани със спорта, защото това са две от моите страсти и повишаване на винената култура със състезателен характер, провокиращ към развитие и динамика, типични за моята активна личност.

© 2017 Avinissima

FInd us also here:

  • White
  • White Facebook Icon