Suche
  • Irina / Yana

ЖЕНИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ВИНО II: ПЕТЯ (ШАТО КОПСА)

Представяйки се, бих искала да започна от зодията – Скорпион. Един типичен взискателен към себе си и близките си Скорпион, същевременно с това изпълнен с чувства на обич, привързаност и пълно отдаване на фамилията, които са противоречащи на характерния за тази зодия егоцентризъм. Или с няколко думи - животът ми е пъстър, богат и многообразен!


Минавайки през емблематичната по мое време 31-ва гимназия – „Бастилията“, училище със сериозни преподаватели за изучаване на чужди езици и мениджмънт, където успях да усвоя английски и италиански език, и по–късно продължавайки следването си и завършвайки магистратура по финанси в Университета за национално и световно стопанство, никога не съм предполагала , че виното ще бъде мое основно занимание и бизнес. Карлово и лозята са част от историята на моето семейство, която има силен отпечатък върху моето лично развитие днес.Много хора свързват името ми с и ме познават като собственик на марката “Богдан мебел” - един бизнес, чието изграждане и управление заема около десет години от моя живот. Отново всичко се случи по случайно стекли се семейни обстоятелства и това беше причината да разширя познанията си и измеренията на личния си кръгозор за бизнеса и света. На 25-годишна възраст родих дъщеря си и стартирах бизнес за производство на мебели, свързан с установяването на много контакти и преговори, с възпитание на самодисциплина за управление на производствен процес, пътувания, свързани с допълнително образование (направих следдипломен курс в „Политехника“ в Милано). Бизнес, който от мебелно производство, прерасна в бизнес за цялостни интериорни решения и под чиято марка бяха обзаведени голяма част от емблематичните хотели и частни домове в България. Това е един от моите интереси, който и към ден днешен поддържам и натрупаният опит и знания ми помагат при фамилните проекти, които осъществяваме.


Ще попитате: „А виното?“ Както споменах, то винаги ме е съпътствало, отначало в много по-физическа форма: работа на лозята, бране на грозде преди съмване… Моят дядо винаги е гледал лозя и е правил вино, дългогодишен директор е на емблематичния винпром „Розова долина”. В последствие моят баща се грижеше за семейното лозе и думи като “буре”, “канелка”, “шира”, “алкохолен градус” и „винена киселина“ бяха познати за мен от детските ми години. Всяко нещо обаче идва с времето си и през 2005 година настъпи моментът да сложим име и етикет на виното, което правим.


За виното има да се учи много и постоянно, аз лично избрах за моето винено образование WSET London, където през 2011 завърших „Advanced Level in Wine and Spirits“. Радвам се, че моите две деца, макар и с образование в други в области, имат задълбочен интерес и към виното. Дъщеря ми учи в същото училище в Лондон, а синът ми, който все се още няма право на такова образование поради възрастта си, проявява изненадващи способности да открива вкусове и аромати, както и да купажира вина.Какво е виното за теб?

Спомени от детството, безвремие, нещо, което те провокира, кара те да мислиш, да си представяш, да планираш вкусове и аромати или с две думи – провокация и търсене.


Защо точно вино, а не кафе, уиски или джин например?

Този въпрос провокира моето въображение - опитвам се да си се представя в кафе плантациите на Сера Негра в Бразилия или по Хайлендските пасбища на Шотландия и ми харесва, но е факт, че съм родена в Тракийската низина и израсла в Розовата долина с аромата и гледки на рози и лозя. Със хора като дядо ми и баща ми виното е в ДНК-то ми. Не съм избирала, то просто се случва и на мен ми харесва. Иначе обожавам всяка една от тези напитки заради нюансите на емоция, вкус и аромат, както и заради тяхното неизчерпаемо многообразие. Всяка една от тези напитки и суровините за тяхното създаване носят заряд, подобно на гроздето и виното и предават произхода, историята и тънкостите на техниката си на консуматора. С удоволствие и любопитство опитвам, размислям се и се наслаждавам върху всяка една от тези напитки.

Мислиш ли, че в България има двоен стандарт по отношение на заплащането и възможностите за реализация на жените?

Мисля, че жените като пол отдавна сме прескочили и елиминирали тази бариера. Времето, статистиката и историята показват, че жените имат ключова роля в развитието на човечеството и двойният стандарт, особено в европейските страни, е минало. Откровено казано, нямам наблюдение върху ситуацията за страната ни. В отделните структури към Шато Копса на ключови позиции са предимно жени и техният труд е оценен според отговорностите и способностите им, без оглед на пола. Напротив, аз като жена и майка, още повече оценявам отддадеността на жената в бизнеса, и не само в бизнеса, а по принцип в трудовия процес.


А специално във винения бранш?

Аз бих изказала мнение по-скоро за реализацията на жените, отколкото за заплащането. Считам , че думата „жена“ е еквивалент на мултифункционалност – жената е майка, съпруга, приятелка, балансьор и още много неща, всички от които са важни реализации на всяка една от нас като жена.Факт, е че има успели и дълготрайно реализирали се жени и във винения бизнес (адмирации към тях), още повече, когато са успели да бъдат и всичко това, което споменах по-горе. Факт е обаче и че четем и чуваме предимно за велики „winemakers” (енолози, б.р.) от мъжки пол, което отдавам именно на тези споменати по-горе естествени функции на жената.

В крайна сметка, важно е това, което създаваш да е добро и да се цени, въпроса за пола е на заден план.


Кой кого откри: ти - виното или то - теб?

Ще отговоря на въпроса ви с първите думи, които идват в главата ми при този познат, но сложен за отговор въпрос: даденост, отговорност, семейна връзка. Нямаше време за дълги избори и размишления, има даденост и предизвикателство и човек трябва да ги приема и да се справя.


Как се роди идеята за Шато Копса?

Създаването на бранда „Шато Копса“ беше в следствие от естествения път на развитие, в комбинация с далновидността на моя баща. Сериозно за вино в България започна да се говори през 2005 година с появяването на модерните български вина на Катаржина Естейт, на Беса Вали. Това беше предизвикателство за мен да започна да се образовам на тема вино, да мислим за подобрение на качеството, да създадем марка и да изградим замъка на Шато Копса – фамилната “крепост”, емблема на нашите вина.


Къде се намира винарната в момента по отношение на развитието си?

През последните повече от десет години Шато Копса премина през процес на бавен, но стабилен растеж и в момента можем да твърди, че сме успели да спечелим доверието на клиентите. Вината ни се свързват с автентичност и постоянно качество. Шато Копса е разпознаваем бранд с увеличаващо се присъствие на българския пазар и ръст в износа. Пред нас стои един нов етап на бъдещо развитие, свързан с разширение и подобряване, както на винарната ни, така и на хотелския ни комплекс.


Кое беше най-предизвикателното събитие за изминалите 10 години?

За мен това беше стартът на бранда „Шато Копса“ през 2008 година – да измислиш, да създадеш и да накараш един проект да заработи. Тези над десет години бяха растеж стъпка по стъпка с успехи, неуспехи, трудности и решения. Сега ни предстои подобно предизвикателство.С какви винени проекти ще бъде изпълнена 2020?

Предстои много работа. Истината, е че вече годините се сливат поради голямата динамика, още повече, че за нас годината не започва на 1-ви януари, а в края на август, когато с гроздобера започва планирането на следващата производствена и финансова година.


Предстоят нови проекти за осъществяване, разширение и обновяване на съществуващата винарна, разкриване на нови пазари и ръст на износа. За радост, интереса към българското вино се увеличава, благодарение на все по-добрите български вина, на все по-младите и отворени към света винопроизводители и посланици на българско вино. България е интересна дестинация, с качествени вина и храна, с огромно културно и природно наследство и светът все повече ще търси подобни дестинации.


Има ли други дами в екипа на Шато Копса и какви са техните отговорности?

Както споменах, аз силно вярвам в силата на женския дух. В развитието на Шато Копса женската енергия има значение, като започнем от моята майка, която е „кръстница” на висококачествената ни отлежала гроздова ракия – „Росалза“, и отдадем сериозно място и отговорност на нашата еноложка Мадлен Кузманова.


Надявам се това изречение да не обиди Ангел - другият енолог, отговорен за създаването на вината ни, но мисля, че жените долавят всеки нюанс и детайл в процеса. Мадлен живее с виното и с развитието на Шато Копса и двамата със съпруга й Ангел имат най-отговорната мисия: да създават вина, които се харесват, които изненадват и те карат да ги търсиш отново.


Трудно ли е да бъдеш дама в тази професия?

Считам, че поведението и чувството да си дама не се определят от професията. Бих се съгласила, че много дами от винения бизнес губят лика си на дами, но това е личен избор. Мисля, че е необходимо знание, опит и умереност за да бъдеш дама във винения бизнес.Кои са най-съществените предимства и недостатъци?

Не виждам недостатък в това да си жена в създаването на вина или във винения бизнес. Мисля, че се цени компетентността и професионализма. Мисля, че когато едно вино се представя, предлага или продава от дама, излъчваща симпатия и демонстрираща познания, това вино със сигурност има допълнителни предимства.


Коя е Петя Минкова, извън винения контекст?

Как да се изключа от винения контекст като виното е част от мен и част от всичко друго, което правя с удоволствие? Днес няма рязка граница между основното ми занимание и свободно време, защото работата ми е свързана с креативност и нещо толкова приятно, колкото виното. Опитвам се да балансирам и да не досаждам на децата си и близките в къщи с постоянната тема „Вино“ и макар, че тя се прокрадва в мислите и разговорите ми всеки ден, това не пречи да се отдавам и наслаждавам на дълги ветроходни преходи, на ски, на тренировки във фитнеса. Опитвам се и да бъда в крак с новостите в дигиталния маркетинг, имам постоянен интерес към дизайна и изкуствата и правя всичко възможно да се обогатявам в различни точки на света.


Как те възприема света като собственик на една от най-интересните винарни в България?

В света!!! (шегувам се). Моите впечатления за това как светът възприема Шато Копса и мен самата са от лично изказаното мнение на гости, приятели, клиенти или от коментарите в социалните мрежи. Радвам се, че имаме дългогодишни приятели от България и цял свят, които продължават да се завръщат в Шато Копса, които намират своето място при нас, създават семейства и после водят децата и приятелите си в Шато Копса. За нас това е най-важната оценка за нашата фамилия и за мястото и атмосферата, които сме създали.


Виното запазена територия ли е? За кого? Какво мислиш за представянето на жените на винената сцена в България?

Ценя компетентните изказвания по темата вино, но буди смях прекаленото взимане на сериозно на някои винени ентусиасти и “специалисти”, които създават впечатлението, че виното е сложно и недостъпно. Виното е един огромен свят с неизброимо разнообразие от видове и категории, напълно открит и всеки може да прецени и направи своя избор. Щастливи сме , че днес можем да четем и слушаме за вино, да пием добри и много добри вина на достъпни цени. Можем да задоволяваме своето любопитство и любознателност с вина от всички винени области в различни ценови категории. За малка страна като България винената сцена е доста голяма и не са малко представителите на женския пол. Българката е дейна, борбена, енергична. Аз се възхищавам на единици - жени-енолози и мениджъри, професионалисти, които имат ясна мисия и послание по темата „българско вино“.


Има ли винена култура в България?

Наблюденията ми са , че все повече хора се увличат и задълбочават в темата „вино“. Имам спомени от 2007 – 2008 година, когато единствено сп. „Бакхус“ провеждаше образователни винени курсове с лектор Неда Проданова. Днес изборът е по-голям – Винена Академия, провеждат се курсове на WSET, забавните образователни курсове на винения магазин „Касавино“. Няма как да пропусна да спомена името на Емил Коралов, като водеща фигура във българската винена култура; професионалните изложения – Divino Taste, Балканското винено изложение, както и инициативите на специализираните магазини и винени барове, които се грижат за информираността и образованието на клиентите си.


А дали има винена култура сред ресторантьорите – вярвам, че тенденцията е положителна. Все повече ресторанти избират български изби за винения си лист, макар, че все още са много и тези, които се гордеят с наливните си бели вина от Италия или розета от Прованс.


Трудно ли се предава винено знание от жена?

Аз съм получила първите си познания за виното от жена - Неда Проданова, възхищавам се винаги (и не само аз) на Мадлен Кузманова, нашата еноложка, когато говори за вино. Жените имат усет за детайл, за нюанси и по-прецизен поглед. Разбира се, присъствала съм и на запомнящи се презентации, водени от мъже. При всяко положение, независимо какъв е полът, опитът и компетентността, чарът и харизмата са от огромно значение.


Кой / какво те вдъхновява?

Моят баща - човек с визия за нови проекти, с усет за бизнеса и точна преценка за границите и мащабите. Цялото ни семейство сме силно свързани с Розовата долина и със семейната история и за нас да продължаваш и даваш живот на нещо отдавна съществуващо е движещ стимул. Силно притегателен и вдъхновяващ е и самият факт, че виното е нещо непреходно, погледнато исторически. Ежедневната информация за развитието на бранша, добрите примери и истории от винения сектор са образци за следване и вдъхновение.


Кое е любимото ти вино, което те описва най-добре като личност и на което би се наслаждавала дълги години?

Сигурно няма да ви изненадам , че типично по женски харесвам пенливите вина, особенно тези от Шампан, предпочитам Blanc de Blanc, ако мога да избирам, това ще е Comtes de Champagne на Taittinger, абсолютен мой фаворит. Наскоро имах възможността да се насладя на реколта 2006 от това шампанско на Taittinger и се затвърди правилото, че истински добрите неща стават по-добри с времето. За мен шампанското е динамика, енергия, свобода. Привлечена съм от енигмата на естествените балончета, които се разтврят на езика ни, от бавния и магически процес на създаване на това вино, от невероятния потенциал да става добро с възрастта. А ние хората харесваме , това което искаме да бъдем или сме. А на въпроса дали бих му се наслаждавала дълги години, ще отговоря с думите на Мадам Болинже, че “шампанско се пие, само когато си щастлив и когато си тъжен”, и с думите на Мадам дьо Помпадур, че “шампанското е еднственото вино, което разкрасява жената след пиенето му”.

© 2017 Avinissima

FInd us also here:

  • White
  • White Facebook Icon