Suche
  • Irina / Yana

Мехурчетата по света: кава, франчакорта и още нещо


Колкото и да е уникален пенливия стил в Шампан, все пак има доста други световни примери за качествени пенливи, които сe произвеждат на същия принцип, а често и от същите сортове (например италианската франчакорта). Те са считани за изгодни алтернативи на Краля, но истината е, че в света на пенливите няма алтернативи на Шампан, а има други вина със собствени история, лица и стил, които заслужават освен вниманието и небцето ви. Какво още може да ни предложи необятният свят на мехурчетата?

От Франция перлите на лукса се разпръсват по цял свят и днес можете да имате впечатляващи срещи с италианската Franciacorta, френското Limoux, елзаските Cremants, испанската Cava, австралийски и новозеландски sparkling wines, южноафриканския Cap Classique, или лимитираните серии Sekt на немски и австрийски изби. Сериозният им бонус, освен, че носят характеристиките на едно добро шампанско, е и цената им. Тя прави консумирането на пенливо вино особено приятно за някои, а за други – изобщо възможно.

Методът „Charmat”

Методът е патентован от италианеца Федерико Мартиноти през 1895 година, но доразвит през 1907 от французина Южен Шармá, чието име носи и до днес. Други имена, под които е познат този стил са cuve close, metodo Italiano или the tank method, последното е пренесено и в българския език – резервоарна технология. При този метод виното, захарта и дрождите се смесват за вторична ферментация в големи съдове под налягане. След превръщането на захарта в алкохол дрождите се филтират и виното се бутилира. Методът се използва предимно за производството на италиански пенливи вина – Асти и Просеко, както и за по-евтини варианти на немския Sekt. Като цяло методът е по-евтин от традиционния, което се проявява и в цената, но качеството на перлите (мехурчетата) е по-ниско, а трайността им в чашата – доста по-кратка.

Не е нужно винаги да е шампанско или няколко интригуващи алтернативи:

Crémant

Source: WineFolly

Друго пенливо от Франция, което се прозвежда в регионите Елзас, Лиму, Лоара и Бургундия е френският Crémant. Произвежда се по същия начин, както в Шампан, а вкусът му често зависи от сорта, от който е произведено. Най-често това е шенин блан, но незвисимо от това вината винаги са кремобразни с ядков привкус, рядко сладки. Най-известните са Crémant d’Alsace и Crémant de Loire.
Cava
Испанската алтернатива на Шампан е родена в Каталуния. Прави се по абсолютно същия скъп и трудоемък начин както в Шампан, с тази разлика, че кава залага на микс от сортове, като основните са:
- Macabeo (макабео) – елегантност и цветисти аромати;
- Xarel-lo (чарелло) – обем на тялото и аромати на сушени плодове;
- Parellada (парейада) – считан за най-качественият от трите сорт, придаващ на крайния бленд аромати на зелена ябълка и цитрус.
Все пак испанското пенливо вино може да се прави и от шардоне, пино ноар, гарнача, монастрел, малвазия и трепат, но повечето производители залагат на традицията и използват първите три.
Стилът на кава може да варира, но доминиращи на пазара са сухите версии в смисъла на пенливото вино (до 12 грама остатъчна захар). Цената обикновено е достъпна за всеки, а качествата й определено са достойни съперници на всяка от традиционните френски алтернативи.
Franciacorta

Source: www.winepaths.com

И Италия има версия на традиционните мехурчета. Ломбардия, с център Милано е Меката на Franciacorta (франчакорта). Една от най-елегантните алтернативи на шампанското се прави от същите френски сортове, както известния си събрат, но далеч не е толкова позната. Ако беше, вероятно щеше да измести Краля от позициите му, заради финеса и многопластовостта си.
Sekt

Германия и Австрия не остават по-назад. Sekt е с малко по-ниски алкохолни нива от всички останали пенливи, произвеждани по традиционния метод. Често те са с интензивен плодов и флорален профил и с малко остатъчна захар. Сортовете, наред с ризлинг могат да бъдат и класическите шардоне и пино ноар. Внимавайте обаче при избора си, защото sekt се прави и по метода, по който се произвежда и просеко. Това не го прави по-некачествен, просто е по-различен. Информирайте се за производителя и винаги купувайте пенливите вина на малки изби, а не на големите фабрики за пенливи, които произвеждат само тези вина.

Prosecco

Source: www.4cornersimages.com

Подобно на други италиански вина, Proseccо носи името на селото, близо до Триест, в което е направено за пръв път. Имайте предвид, че освен пенливо просеко, което се прави от едноименния сорт, съществуват и сухи версии. Произвежда се малко по-мързеливо от пенливото в Шампан, използвайки метода Charmat, описан по-горе. Именно на това се дължи силната му ароматна експресивност и по-големите и малко по-груби мехурчета.

Повече от половината продукция е в градчетата Конелиано и Валдобиадене в Североизточна Италия, където се произвежда и най-качественото просеко. По закон глера (или просеко, както още е известен сортът) може да бъде подкрепена от 4 други сорта, които общо не трябва да са повече от 15% в крайния продукт. Това са шардоне, пино ноар, пино блан и вердикио.

Стилът на виното е достъпен и това го прави любимец на интернационалната публика. Предимно плодов (ябълка, праскова, кайсия), лесен за разбиране, често по-сладък от останалите пенливи, Prosecco е цар в неговата категория.

Lambrusco

Надали има по-голяма изненада за пиещите вино от червеното пенливото вино от Емилия Романя. В продължение на прекалено много години то се смята за най-високата летва на компромис, която ценителите по света са склонни да прескочат, но по-често решават да не го правят. И както често се случва, за това е виновен американският пазар и неговия безмилостен маркетинг, който третира виното, кока колата и говеждото по един и същи начин. През 80-те години на 20 век пенливото и ужасяващо сладко Ламбруско е най-продаваното вино в САЩ (по данни на American Association of Wine Economists) и заема не само първото, но и челните три места. До днес хората са затънали в предразсъдъци, че Ламбруско е газирано и леко сладко вино. А истината не би могла да бъде по-различна и е такава от векове.

Source: www.riunite.it

Ламбруско е име едновременно на сорт грозде и на виното правено от него. Не е задължително Ламбруското да е сладко! То може да бъде сухо и с високи киселини, когато идва от пясъчни почви или с тъмен цвят и силно таниново, когато идва от глина и е обрано късно. Алкохолът е нисък: 11-12% за сухите вина и 8% за по-сладките (amabile). За направата му се използва се както методът „Шарма“, така и традиционната ферментация в бутилка. Към момента стилът преживява сериозен Ренесанс, благодарение на самородните и висококачествени вина на многобройни малки семейни и занаятчийски изби.

Asti & Moscato d’Asti

Двете бели пенливи и сладки пиемонтски вина имат световна слава на ултимативни парти-кралици. Изобилната ароматност на Moscato Bianco (познат у нас като Дребнозърнест бял мускат или Тамянка), от който се произвеждат се предава почти напълно в готовото вино, благодарение на специална технология и частично проведена алкохолна ферментация. Асти е символ на dolce vita за милиони хора по света и подобно на повечето продукти от Пиемонт (Бароло, Барбареско, трюфели или лешниково-шоколадови кремове) се отличава с елегантен стил, дори когато само по себе си виното е малко повече от ароматна гроздова мъст.

Най-отявлената и различима черта на Асти и Москато д‘Асти е интензивният аромат на току-що обрано и намачкано в ръката мускатово грозде, подкрепен от нотки на акациев цвят, глициния, портокалови цветчета, горски мед, равнец и бергамот. След това идват добре балансираната сладост и приятно умереният алкохол. Гроздето се бере в първата половина на септември, когато концентрацията на гореспоменатите аромати е най-висока.

Source: www.moscatodastistories.com

Асти е пенливо вино, произведено по метода „Шарма“, а Москато д‘Асти дори не е пенливо – то преминава през частична ферментация в резервоари под налягане, която се прекратява когато се достигнат 5% алкохол. След това виното се съхранява при ниски температури и се бутилира при нужда. Използването на cold chain технология, която обикновено е запазена за медицината и фармацията, за поддържане на виното в почти хиберниран стадий до момента в който трябва да се появи на пазара, гарантира, че то достига до крайния клиент винаги в топ ароматна форма. Москато д‘Асти е квинтесенцията на плод в чаша – свеж, лек и почти незабележимо пенлив.

Българските пенливи вина или какво сме дали ние на света?

Световната тенденция към подобряване качеството на виното, заедно с увеличаващата се консумация на пенливо, е причината много винопроизводители да добавят този стил към портфолиото си. Много често това са вина, произведени по класическия метод, с високо качество и индивидуален стил, различаващ се от този на световните марки.

За щастие, тенденцията не подминава и България и на пазара ни са факт първите пенливи вина: на Едоардо Миролио, Мидалидаре, Вила Юстина, Логодаж, Домейн Бояр, Магура, Боровица, Ялово, Винекс Преслав. През 2020 година очакваме да се появят и занаятчийските проекти на още няколко изби. През 2019 година се случи даже немислимото: българско пенливо вино да бъде отличено със златен медал на най-престижния конкурс за пенливи вина - The Champagne & Sparkling Wine World Championships: Midalidare Estate Sparkling Wine NV Brut получи един златен и два сребърни медала в различни категории, както и наградата за изгряваща звезда!

Source: Midalidare Estate

Освен качеството, неизмеримо предимство на добрите български пенливи вина по класическа технология е тяхната цена. Гореспоменатият победител се предлага на цена от 29,80 лв., събратът му в категорията Blanc de Blancs – за 22.80, а вината, с които България се научи изобщо да пие пенливо вино, тези на Едоардо Миролио – на 24.00 лв.

Важно е да се прави разлика между тези продукти и такива, на които пише „газирана пенлива напитка“ , такива, които са на цена около 10 лева или такива, които могат да бъдат намерени на най-долните рафтове в супермаркетите. Това не са вина, които препоръчваме и които вероятно ще ви откажат да пиете пенливо за дълго време. След като обаче прочетохте тези подробни материали, консумирането на такива ще бъде доста жалко. Сега вече знаете от къде идват добрите мехурчета.

[1] J. Robinson , "The Oxford Companion to Wine"

#wines #bubbles #bulgarianbubbles #Българскитепенлививина #Lambrusco #Prosecco #Sekt #Franciacorta #Cava #Crémant

19 Ansichten

© 2017 Avinissima

FInd us also here:

  • White
  • White Facebook Icon