Suche
  • Yana & Irina

Азиатски стил с елегантни вина: дългоочакваното удоволствие в София


Винаги сме се чудили къде са трудностите в откриването на модерен азиатски ресторант в София, при условие, че всички европейски градове изобилстват от тях и посещаемостта им не оставя съмнение в успеха на подобно начинание. Продуктите са налични, азиатските готвачи и любопитната публика – също.

От края на 2018 година София има своя модерен азиатски ресторант - Lili Pham, намиращ се в помещенията на бившия ресторант „Глория Мар“ на ул. Славянска 29. По всяка вероятност бившата клиентела на „Глория Мар“ ще се прелее в друго заведение по вкуса й, а пък хората, които избягваха мястото като огън, ще трябва да бъдат убедени, че гореща в Lili Pham е само храната, но засега ресторантът се справя добре.

Защо ние харесахме Lili Pham? Заради небрежния фюжън на храна, напитки, обстановка и настроение.

photo credit: Lilli Pham

Заклети фенове сме на dim sum – кнедлите и хлебчета на пара или пържени с разнообрани пълнежи. Името им в превод означава „да докоснеш сърцето си“, а изключително интересната им история заслужава да се заровите из нета или литературата. В продължение на векове тези малки тестени красоти са съпровождали пиенето на чай в Китай и по всяка верятност са предшественик на европейския брънч. Освен дим сум, в Lili Pham можете да опитате пролетните пържени (нем) и летните сурови рулца, класическото тайландско ястие с нудли „Пад тай“, салати с нудли, риби и морски дарове и основни ястия от тайландската и виетнамска кухня. Храната е приготвена правилно, вкусна е, идва гореща и цените са умерени. Всичко до тук прави Lili Pham ресторант, в който си заслужава да се отбиваме, но това, което най-вече прави впечатление на винените хора е интелигентната му винената листа.

Освен интересните вина, които отдавна чакаме някой да предложи на крайния клиент – малки изби от България, Гърция, Елзас, Словения и Фриули, листата предлага и по-известни области като Рона, Бордо или Бургундия във Франция и Пиемонт и Венето от Италия. Има шампанско, има и пенливо, което (ура!) не е просеко. Новият свят е сведен до две-три вина, което, без да искаме да го обиждаме, отдавна трябваше да се случи във винените листи в България.

photo credit: Lilli Pham

Още преди да сме прегледали листата до края, впечатление ни направиха изключително разумните цени на вината – много рядко срещано явление в софийските заведения. Особено похвално е, че това се случва в ресторант, чиято концепция не предполага наличието на нещо повече от бира и совиньон блан, камо ли на интересна винена листа и разумна ценова политика. Нашите поздравления за това.

Другата част от небрежната смесица на стилове и концепции, която отличава Lili Pham е елегантната и уютна барова част в ресторанта, която предлага класически и авторски коктейли. Зад бара често можете да видите един от най-добрите бармани в София – гъркът Никос Хляпас, познат ни от Cocktail bar и Jasmine.

Lili Pham предлага и обедно меню, а също така и тематични брънчове.

photo credit: Lilli Pham

#Asianfood #dimsum #cocktails #wine

© 2017 Avinissima

FInd us also here:

  • White
  • White Facebook Icon