top of page
Suche
  • AutorenbildAvinissima Wine Consulting

ЖЕНИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ВИНО VI: МИЛИЦА ОТ ВИЛА МЕЛНИК


Аз съм второ поколение собственик на Винарска изба Вила Мелник. Завърших Американския колеж в София и Бостънския Университет в Масачузетс, САЩ, от където имам диплома Бакалавър Бизнес Администрация. Три години работих във Великобритания за световния лидер във високоалкохолните напитки, Диаджео (Diageo), като част от тяхната „Програма за развитие на бъдещи лидери”. През 2015г.се завърнах България, за да се присъединя към семейния бизнес. Създадох туристическа карта “Винени Маршрути Мелник” и така заявих готовността си да работя за популяризирането на винения туризъм в Мелнишкия регион. Признанието не закъсня и през юли 2020г. Вила Мелник беше избрана в престижната класация „Топ 50 Световни винени дестинации“ (World’s Best Vineyards). Във Вила Мелник отговарям за маркетинг и експорт, като работя с наши контрагенти в Европа, САЩ, и Азия. Извън виното, завърших Лидерска Академия към Съвета на Жените в Бизнеса в България. Предстои ми да се дипломирам като Магистър Управление на Агробизнеса и Развитие на Селските Райони в НБУ. Не спирам да пътувам и да приключенствам.

1. Какво е виното за теб?

Виното е моята връзка със семейството и с моята среда. Като част от семейния винарски бизнес, аз гордо и отговорно продължавам семейните традиции и градя нещо солидно, което да остане за в бъдеще. Виното е поводът да комуникирам непрекъснато с моите родители, с които работим заедно. То ми дава усещане за мисия, за полезност и за значимост в нашия бранш. Виното ме среща с различни хора и ми дава богати емоции.

2. Защо точно вино, а не кафе, уиски или джин например?

Всъщност, всичко започна от бирата. Навремето баща ми работеше за Пиринско пиво. Още в гимназията, аз стажувах в маркетинг отдела на „Карлсберг“ докато моите родители засаждаха бъдещите лозови масиви на Вила Мелник. Още тогава имах далечна, но ясна представа, че един ден ще бъда част от винарския бизнес. Когато завършвах бакалавърска степен в Бостънския университет, кандидатствах в компаниите-лидери в алкохолния бранш с идеята да почерпя опит от най-добрите, за да мога един ден да приложа наученото в семейната фирма. За моя най-голяма радост постъпих на работа в Diageo, собственик на брандове-икони като Johnnie Walker и Guinness.


3. Кой кого откри: ти-виното или то-теб? Моето семейство е от Мелнишкия край и баща ми винаги е мечал да създаде лозе и винарна, така че моята съдба беше предопределена. За мен отговорността към семейството е много важна. И въпреки, че перспективата да се развивам в международна корпорация беше много привлекателна, едно емоционално решение ускори завръщането ми в родината. През 2015г баща ми ме покани да го придружа зад щанда на Вила Мелник на виненото изложение „Провайн“ в Германия. Гордостта и любовта в неговите очи и чувството на удовлетвореност, коeто изпитах, когато представях нашивина, ме убедиха, че няма по-хубаво от това да работиш за себе си, за своето семейство и своята родина. Виното и семействто просто ме повикаха у дома.


4. Мислиш ли, че в България има двоен стандарт по отношение на заплащането и възможностите за реализация на жените?

На национално ниво, това е въпрос на статистика. Но на микро- ниво, всичко зависи от индивида. Вярвам, че жените като мен сграбчват възможностите като бик за рогата и преодоляват всички трудности. Когато си уверен в себе си и упорито преследваш целите си, няма значение какъв пол, възраст или етнос си. Поне в моя опит, истинският професионализъм и упоритият труд винаги се разпознават и биват възнаградени справедливо.

5. А специално във винения бранш? Във виното, както в кулинарията и в изкуството се изисква много финес, усет, креативност и търпение. Всичко това са качества, присъщи на жената. В нашата фирма и изобщо във винения бранш има силно женско присъствие. Едни от най-изявените технолози на вино, търговци, сомелиери, винени писатели и консултанти не само в България, но и в Европа, са дами.

6. Как се роди идеята за Вила Мелник? Къде се намира винарната в момента по отношение на развитието си? Корените на нашето семейство са от Мелнишкия край, където винаги се е гледало грозде и се е правело вино. В този смисъл, идеята не се е зародила, а по-скоро ние сме се родили с нея.

Преди по-малко от месец, Вила Мелник получи огромно световно признание за нашата работа в сферата на винения туризъм. Влязохме под №39 в TOP 50 World’s Best Vineyards – класация на най-добрите винени дестинации в света. Номинациите и гласуването са анонимни, а жури са 500 винени експерти от цял свят. Това постижение е значимо не просто за Вила Мелник, а и за целия Мелнишки регион, за целия винарски бранш в България.


От тук нататък ще продължим да налагаме високи стандарти в услугите, които предлагаме на посетителите. Ще продължим да правим вина от местни и международни сортове на световно ниво , за да се наложим на нови пазари както у нас, така и в чуждбина.


7. Има ли други дами в екипа на Вила Мелник и какви са техните отговорности? Аз често говоря за баща ми, Никола Зикатанов, като вдъхновителя на Вила Мелник, но всъщност майка ми, Любка Зикатанова, е стълб-опора на нашия бизнес. Тя отговаря за винения туризъм и развитието на кадрите ни и благодарение на нея, Вила Мелник е една от най-приветливите и одухотворени винарни в България. Майка ми разви цялата ни търговска мрежа преди аз да я поема от нея, и благодарение на нея бяха създадени нашите вина-бестселъри, като полу-сухия Совиньон Блан. Половината от търговския ни екип е съставен от жени – най-преданният ни търговец е Валя – жена, която повярва в нас и е неизменно с нас от първите ни стъпки. Две други прекрасни дами посрещат туристите във винарната.

8. Трудно ли е да бъдеш жена в тази професия? Кои са най-съществените предимства и недостатъци?

Виното е добра професия за жена. Лозята и гроздето са свързани с природата и майката- земя. Виното е напитката на боговете, която дава животворна сила. Чрез виното изразяваме емоция – страст, любов, понякога и тъга. Виното присъства както на семейната трапеза, така и в изискани ресторанти. Виното съхранява и разказва спомени, традиции, култура. Кой друг би могъл да направи връзката между всички тези елементи и би ги комуникирал по-добре от една жена? Освен това виното е престижен и благороден продукт, и да работиш с него е удоволствие.


9. Има ли винена култура в България? Трудно ли се предава винено знание от жена?

Винената култура започва от самите производители. Те са носители на качеството на виното, на знанието за месните сортове и тероара; те са отговорни за постиженията в сферата на винотуризма. Освен тях, в България имаме и критична маса от експерти на международно вино - винени журналисти, консултанти, сомелиери, които разпространяват културата чрез курсове, дегустации, винени листи в заведения и специализирани магазини, винени справочници, класации, конкурси. Покрай тях се зараждат и кръговете от винолюбители и вино-любопитни. Жената е отличен проводник на винената култура, особено, когато е ерудирана, социална, мислеща.

10. Кое беше най-предизвикателното събитие за изминалите 10 години?

За мен най-голямата промяна, но и най-удовлетворяващата стъпка беше да се завърна в България след седем години в чужбина. Страхувах се, защото не мислех, че съм готова да поема отговорностите на фамилния бизнес. Моят университетски ментор тогава ми каза: „Никой никога не е готов. Просто трябва да решиш кога да скочиш в океана“. И аз скочих.


Сега знам, че решението ми беше правилно. Вярвам, че в България мога да постигна по-значими неща, отколкото на друго място. Тук мога да допринеса не само към нашия бизнес, а и на ниво винена индустрия. Бизнес -средата и социалната среда са трудни, но аз съм оптимист... Познавам много връстници от бранша, които са динамични, амбициозни и идейни като мен. Това е позитивен сигнал за целия бранш и ми дава надежда за добро развитие на индустрията.


11. Коя е Милица извън винения контекст?

Пътешественик и приключенец, вечно търсещ нови преживявания и адреналин. До преди няколко години скачах соло с парашут и летях с парапланер, но голямата ми страст се оказа гмуркането с акваланг. Сега пътуванията ми са посветени на гмуркането в екзотични води. Винаги пътувам с раница на гърба и предпочитам да отсядам с местните, за да опознавам тяхната култура, традиции, кухня. Радвам се, че имам човек до себе си, който споделя страстта ми към далечното и непознатото.

12. Кой / какво те вдъхновява?

Вдъхновяват ме редица млади, борбени хора със смели и новаторски идеи – предприемачи, активисти, визионери. Старая се да се обграждам точно с такива хора, от които мога да науча нещо ново и с които можем взаимно да се мотивираме и развиваме.


13. Кое е любимото ти вино, което те описва най-добре като личност и на което би се наслаждавала дълги години?

Моето любимо вино, и като вкусови качества, и като концепция, е Бергуле Мелник и Пино Ноар – купаж от местната, „дива“ Широка Мелнишка Лоза и елегантния френски сорт Пино Ноар. Идеята на виното е, че българският сорт стои достойно, хармонично до световнопризнатия Пино Ноаркато му придава уникална самобитност. Аз виждам себе си в това вино: малко дива, но и космополитна, горда със своите корени и стремяща се да достигне световни висини.


14. С какви винени проекти ще бъде изпълнена 2021?

Планът е през 2021 да сме преодолели икономическата криза след коронавируса. След това продължаваме да развиваме мисията „Редки Сортове“, тоест да издирваме и възраждаме непознатите Мелнишки сортове. Продължаваме да поддържаме високото качество на туристическата услуга и да бъдем все така взискателни към качеството на нашите вина.

125 Ansichten0 Kommentare
bottom of page