top of page
Suche
  • AutorenbildAvinissima Wine Consulting

Вино за Свети Валентин или Трифон Зарезан?

През последните години 14-ти февруари, освен в празник на виното, се превърна и в празник на влюбените. Така имаме удвоен шанс за празнуване. Въпрос на личен избор е кой от тях - Свети Валентин или Трифон Зарезан – да предпочете.


Все пак е важно да знаем каква точно е предисторията на двамата светци:Свети Валентин - името на празника идва от един от многото християнски мъченици, наречен Валентин, живял през 3 век, но само до тук. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието. Още през 14 век в Англия започва да става традиция на този ден да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки. През 19 век ръчно написаните послания биват заменени от готови картички. Асоциацията за поздравителни картички е изчислила, че всяка година се изпращат 1 милиард картички, като повече са само коледните. Асоциацията също е изчислила, че жените купуват около 85% от всички валентинки.


През втората половина на 20 век в САЩ и други места се въвежда и раздаването на подаръци - обикновено от мъжа на жената. Най-популярните са рози и шоколади в червена лъскава опаковка с форма на сърце. През 80-те години диамантената индустрия започва да рекламира и подаряването на бижута по случай Св. Валентин.

Трифон Зарезан – Едва ли има много винени региони, които могат да се похвалят с ден на виното, но България може. На 14 февруари ние празнуваме Трифон Зарезан, който е закрилник на винарите, лозарите, градинарите и...кръчмарите. Обичаите са свързани с езически вярвания, че ако на този ден за подрежат младите лози, годината ще бъде благодатна и ще ни радва с богата реколта.

Според обичая на този ден мъжете отиват в лозята и всеки зарязва по три пръчки, а лозата се полива с вино. След молитва за здраве и берекет всички сядат на обща трапеза, задължително с прясна пита, тутманик, печена или пълнена кокошка, пържени яйца и много вино.За по-любопитните, Свети Трифон, чийто празник е на 1 февруари, няма нищо общо с онзи Трифон, който народът почита като светец-закрилник на лозарите.

В народните представи Трифон Зарезан не е мъченик, а кисел махмурлия, пострадал чрез собствената си ръка, поради лошо възпитание и самонадеяност. Според една широко разпространена по всички български краища легенда, на 40-тия ден след Рождество Богородица тръгнала с младенеца към храма за молитва. По пътя срещнала Трифон, който отивал да си реже лозето. Тя го поздравила любезно, а той вместо да отговори възпитано, й се подиграл. Богородица си продължила по пътя и малко по-късно срещнала жената на Трифон. Казала й бързо да тича към лозето, защото мъжът й си е порязал носа. Поръчала й също да носи парцали, вълна, яйца и други материали за лепене и превързване. Когато пристигнала на лозето, Трифоница видяла, че мъжът й си е жив и здрав. Тя му разказала за срещата си с Богородица, а Трифон сърдито и отговорил: “Аз да не съм пиян, че да си отрежа носа, аз режа така, а не така.” И в този миг наистина си го отрязал.


По отношение на виното, няма голямо значение какво ще изберем, стига то да отговаря на предпочитанията и бюджета ни. Един ориентир все пак би бил да се насочим към българското (бяло, розе или червено), ако решим да почетем локалната традиция. В случай, че се насочим към Св. Валентин, обаче, добра идея е да изберем вино от Новия Свят: най-вече от Калифорния или австралийско десертно, а защо не просто едно закачливо френско розе?!

277 Ansichten0 Kommentare
bottom of page